Korku ve travmatik anıların silinmesi mümkün mü?

17.02.2023 - Cuma 02:45

ANILAR HEM HATIRLANABİLİR HEM DE UNUTULABİLİR

Geçmişte yapılan araştırmalarda ise uyku esnasında dinletilen seslerin, bazı anıların gün yüzüne çıkmasını tetikleyebileceği ortaya konmuştu. Ancak son yapılan çalışmalar, aynı tekniğin anıları unutmakta da kullanılabileceğini gösterdi.

York Üniversitesi’nde Psikoloji bölümünde çalışan Dr. Bardur Joensen, uyku esnasında dinletilen seslerin, bazı anıların ortaya çıkmasını sağlayabilieceği gibi onları unutturabileceğinin de gözlemlendiğini belirtti.

Joensen, bu keşif sayesinde anıları hem hatırlamanın hem de unutmanın mümkün olduğunu vurguladı.

'KELİME DİNLETME' DENEYİ

29 kişinin katıldığı bir çalışmada bireylerden günlük objeleri, mekan isimlerini veya ünlü isimlerini ikili gruplar halinde tekrarlaması istendi. Bu iki sözü uyku esnasında dinleyen kişilerin uyandıklarında bu sözlere dair anılarının güçlendiğine dair kanıtlara ulaşıldı.

İkinci bir çalışmada ise yalnızca bir kelime, kişilere uyku esnasında dinletildi. Bu sefer, dinletilen kelime hafızada daha fazla yer ederken dinletilmeyen kelimenin hafızadaki varlığının azaldığı belirtildi.

FİLMLERE DE KONU OLMUŞTU

Jim Carrey ve Kate Winslet'ın yer aldığı 2006 yapımı 'Sil Baştan' (Eternal Sunshine of the Spotless Mind' filminde de benzer bir konu işlenmişti.

Korku ve travmatik anıların silinmesi mümkün mü? - 2Eternal Sunshine of the Spotless Mind filminden bir sahne.

Filmde, iki yıl boyunca beraber olduğu sevgilisi Clementine'den (Kate Winslet) oldukça şaşırtıcı bir haber alan Joel Barish (Jim Carrey), bir teknolojik deneye katılan sevgilisine ilişkilerini tamamen hafızasından silinmeden hatırlatmaya çalışıyordu.

ALINTI KAYNAK: https://www.ntv.com.tr/n-life/saglikli-yasam/korku-ve-travmatik-anilarin-silinmesi-mumkunmu,xIdoYGd3-0aDTScPrGdi8g

YORUM YAZ