3 milyon TL'lik evin maliyeti 9,5 milyon TL'ye yaklaşıyor
SON DAKİKA HABERLERİ: Saldırı bekleniyor! İlk kez Amerikan askerleri öldü
29.01.2024 - Pazartesi 16:05Gazze'deki savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden itibaren koşulsuz şekilde İsrail'i destekleyen ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri üsleri, 150'den fazla saldırıya uğradı. İran destekli grupların aralıksız şekilde roket yağmuruna tuttuğu Amerikan üslerinde 85 askerin yaralandığı bilgisi, geçtiğimiz hafta ABD medyasına yansıdı.
ABD ordusu hem Suriye hem de Irak'taki İran yanlısı milisleri savaş uçaklarıyla bombardamına tutarak misillemede bulundu. Irak ve Suriye'deki saldırı dizisi savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılması korkularını körüklerken, devreye iki ülkeyle de sınırı bulunan Ürdün girdi.
ABD'nin Orta Doğu'daki en önemli müttefikleri arasında başı çeken Ürdün'e ait savaş uçakları, İran bağlantılı uyuşturucu kaçakçılarına ait depolar ve sığınakları Ocak ayının ilk haftasında vurdu.
Aralık 2023'ten bu yana Suriye sınırındaki kaçakçılarla çatışmaları yoğunlaştırdığı görülürken, Amman yönetimi İran destekli milislerle bağlantılı casusların sınırdan silah ve patlayıcı soktuğunu savunuyordu.
28 Ocak Pazar akşamı ise, ABD Başkanı Joe Biden bütün Orta Doğu'yu çalkalayan açıklamayı yaptı. Ürdün'deki bir ABD üssüne düzenlenen silahlı insansız hava aracı saldırısında üç Amerikan askerinin öldüğünü duyuran Biden, misillemede bulunacaklarını söyledi. Kamikaze drone'un vurduğu üste 34 ABD askeri de yaralandı. Yaralı askerlerden sekizi, tedavileri için üs bölgesinden tahliye edildi.
Kamikaze SİHA saldırısının gerçekleştiği adres, Suriye-Ürdün-Irak üçgenindeki Rukban'da yer alan Tower 22 üssü. Rukban, Suriye sınırının dibinde ve kuş uçuşu mesafe yalnızca 1 kilometre. Hemen karşısında ise ABD'nin Suriye'deki en önemli üslerinden biri, El Tanf var.
ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), saldırının Cumartesi akşamı gerçekleştiğini duyurdu, ölen ve yaralanan askerlerin isimlerini henüz açıklamadı.
HAKKINDA ÇOK AZ ŞEY BİLİNEN GİZEMLİ ÜS
Konumu oldukça kritik bir noktada olan Tower 22 askeri üssüne dair, çok az şey biliniyor. Irak ve Suriye sınırlarının birleştiği üçgende yer alan üssün konumu, stratejik olarak fazlasıyla önemli.
Tower 22'de kaç ABD askerinin bulunduğu bilinmiyor. Ayrıca üste hangi silahların yer aldığı, konuşlandırılan hava savunma sistemleri de yine bir sır.
ABD lideri Biden, 7 Ekim'de başlayan savaşta ilk kez Amerikan askerlerinin ölümüne yol açan saldırının 'İran destekli radikal militan gruplar' tarafından yapıldığını söyledi. Joe Biden, "Bu saldırıyla ilgili gerçek bilgileri hala topluyor olsak da, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"Hiç kuşkusuz, bizim seçeceğimiz bir zamanda ve şekilde tüm sorumlulardan hesap soracağız.”
İRAN REDDETTİ
İran tarafından yapılan ilk açıklamalar, Tahran yönetiminin Amerikan askerlerinin öldüğü saldırıyla bağlantılarını reddettiğini gösteriyor.
Resmi haber ajansı IRNA, İran'ın Washington'dan gelen suçlamaları kabul etmediğini ve saldırıyı düzenleyen milislere destek vermediğini duyurdu.
ÜSTLENEN GRUP BELLİ OLDU
Washington Post gazetesi saldırıyı Ketaib Hizbullah, Nucaba ve İran destekli diğer milisleri çatısı altında bulunduran Irak İslami Direniş grubunun üstlendiğini yazdı. Gazeteye konuşan grubun yetkilisi olduğunu söyleyen kişi, "Amerika’nın İsrail’e desteği devam ettiği sürece Amerika’nın karşılık verme tehditlerinin umurlarında olmadığı” açıklamasını yaptı.
'TAHRAN'I VURALIM'
Ürdün'deki saldırının ardından savaş istemediğini söyleyen çok sayıda ABD'li senatörün doğrudan İran'a misillemede bulunulmasını istediği görüldü.
Teksas senatörü John Cornyn, X hesabından 'Tahran'ı hedef alın' mesajını paylaştı. Ardından bir düzeltme yapıp, Devrim Muhafızları ordusunu kastettiğini belirtti.
Güney Carolina temsilcisi Lindsey Graham da Başkan Biden'a İran'ın içerisindeki önemli hedefleri vurma çağrısı yaptı.
Arkansas senatörü Tom Cotton ise, yalnızca İran'da değil tüm Orta Doğu'da İran'ın 'terörist' güçlerine karşı yıkıcı bir misilleme görmek istediğini söyledi.
Mississippi'den Roger Wicker ise, doğrudan İran'a ve liderlerine karşı bir saldırı çağrısında bulundu.
Iowa'dan Chuck Grassley de X hesabından "Başkan Biden nihayet İran'a karşı kararlı bir şekilde harekete geçecek mi?" diye sordu.
'ŞİMDİ SORU, NE ZAMAN VE NE KADAR GÜÇLÜ BİR YANIT VERECEK?'
Washington'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Rosiland Jordan ise, 'Şu anda soru, ABD ne zaman ve ne kadar güçlü bir karşılık verecek?' diyor. Amerikan misillemesinin yeri ve zamanının yanı sıra şiddettinin de önemli olduğunu belirten Al Jazeera muhabiri, konunun yalnızca askeri ya da ulusal güvenlik kaygıları olmadığını, yanı sıra siyasi dinamiklerin de bulunduğunu hatırlattı.
USA Today gazetesine konuşan terörle mücadele ve istihbarat eski yetkilisi Cavid Ali ise, son saldırının muhtemel yansımaları olacağını, bölgede durumun büyük ölçüde ısınacağını söyledi. Ali, bölgedeki Amerikan askeri personele yönelik bugüne dek en büyük saldırının yapılmasıyla önemli bir eşiğin aşıldığını söyledi.
DÜNYADA İLK HABER
Amerikan askerlerinin öldürüldüğü saldırı, dünya medyasının manşetlerinde ilk haber. CNN International, 'Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana Orta Doğu'da ilk Amerikan askerleri öldürüldü' manşetiyle okurlarının karşısına çıkarken, The Washington Post 'Biden, ABD askerlerinin İran vekil güçlerinin suçlandığı saldırıda ölümünün ardından karşılık vermeyi taahhüt ediyor' dedi.
İngiliz The Times 'Ürdün'deki drone saldırısında üç ABD askeri öldürüldü' başlığını tercih ederken, The Telegraph 'Biden Amerikan askerlerinin drone saldırısında ölmesi için İran'ı suçluyor' başlığını attı.
ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/dunya/live-gazzedeki-savasta-son-dakika-tower-22ye-saldiri-amerikan-askerleri-oldu-tahrani-vuralim-cilginligi-7071072