SON DAKİKA İSRAİL GAZZE HABERLERİ: Sinvar operasyonu İsrail'i çaresiz bıraktı!

21.12.2023 - Perşembe 01:28

Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin bugün Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmesiyle, Gazze'de yeni bir ateşkes ve rehine anlaşması ihtimali güçlendi. Haniye'nin seyahatinin duyurulmasından saatler sonra bir başka Filistinli grup İslami Cihad'ın lideri Ziyad en Nehale'nin de Kahire'ye gideceği açıklandı.

Gazze'yi 2006 yılından bu yana yöneten Hamas, Haniye'nin Kahire'ye Mısırlı yetkililerle Gazze'deki son gelişmeleri görüşmek ve 'diğer dosyaları' görüşmek için gittiğini duyurdu.

Hamas'a yakın kaynaklar ise, AFP'ye Kahire'deki gündemin muhtemel bir ateşkes ve İsrail'le yeni bir rehine takası anlaşması olduğunu söyledi.

Hamas'ın 7 Ekim baskınından bu yana ikinci kez Mısır'a seyahat eden Haniye ile birlikte Hamas'ın üst düzey heyeti de Kahire'ye indi. Haniye, Kasım ayı başında da yine Mısır'ı ziyaret etmişti.

Hamas yöneticileri Mısır istihbaratının başındaki Abbas Kamil'le ve diğer yetkililerle bir araya gelecek. Görüşmelerde işgalci İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine geri dönmeleri de ele alınacak.

AFP: UMUTLAR ARTIYOR

AFP, Hamas ve İsrail'in yavaş yavaş yeni bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasına doğru ilerliyor olabileceği umutlarının arttığı bir dönemde Haniye'nin Mısır'a gittiğini belirtiyor. Hamas'ın siyasi büro şefi Kahire'ye uçmadan Katar'ın başkenti Doha'da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

VARŞOVA RANDEVUSUNU İZLİYOR

Mısır seyahati ayrıca CIA, Mossad ve Katar'ın Polonya'nın başkenti Varşova'daki gizli buluşmasını izliyor. Al Jazeera, ABD gizli servisi CIA'in Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani ve İsrail istihbarat servisi Mossad'ın Direktörü David Barnea'nın Varşova randevusunda ateşkes için ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

YENİ ANLAŞMANIN DETAYLARI

Hamas'a yakın bir kaynağın AFP'ye verdiği bilgiye göre, Mısır'daki müzakerelerde bir haftalık bir ateşkes görüşülecek. Yeni anlaşmada 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılması öngörülüyor. Kadın ve çocuk rehinelerin yanı sıra asker olmayan erkekler de anlaşma kapsamında.

Söz konusu kaynak, daha fazla rehinenin bırakılması için anlaşmaya varılması halinde ateşkesin uzamasının da gündeme geleceğini söyledi.

Hamas'a yakın kaynak, ABD'nin bilgisi dahilinde İsrail ve Katar'ın teklifleri tartıştığını da ekledi.

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda gerçekleşen ilk ateşkes, bir hafta sürdü. Bir haftalık geçici ateşkeste Hamas 100'den fazla İsrailli ve yabancı rehineyi serbest bırakırken, buna karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinli kadın ve çocuk mahkum özgürlüğüne kavuştu.

İsrail, halen Hamas'ın elinde 129 rehinenin bulunduğunu tahmin ediyor.

ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/dunya/live-gazzedeki-savasta-son-dakika-afp-yeni-anlasmanin-ayrintilarini-duyurdu-ateskes-ve-rehine-takasi-icin-gozler-kahirede-7052001

YORUM YAZ