NATO: Rusya'nın Ukrayna'ya yeni taarruzu başladı - Son Dakika Dünya Haberleri

19.02.2023 - Pazar 08:18

NATO'NUN YENİ UZAYDA VERİ GİRİŞİMİ

Stoltenberg, yarınki toplantıda uzaydan, askeri uydulardan veya ticari uydulardan elde edilen verilerin artırılması, bunların paylaşımı konusunun ele alınacağını bildirdi.

Savunma bakanlarının bu amaçla yeni bir ağ kurulması konusunda anlaşmasını beklediğini ifade eden Stoltenberg, yeni girişimin NATO'nun istihbarat ve gözetleme kapasitesini artıracağını vurguladı.

Stoltenberg'in bahsettiği yeni ağ “Müttefik Kalıcı Uzaydan Keşif” olarak adlandırılan NATO’nun yeni uzay izleme girişimi.

Girişime katılan NATO ülkeleri arasında uzay unsurları aracılığıyla elde edilen her türlü veri ve istihbaratın toplandığı, kullanılır hale getirildiği ve kullanıma sunulduğu bir ağ oluşturulması hedefleniyor.

Verilerin elde edilmesinde uydular gibi hem devletlerin hem de şirketlerin sahip olduğu ticari uzay unsurları kullanılabilecek. Projeyle daha esnek ve ucuz şekilde veri toplanması, askeri ve siyasi karar vericilere sunulması amaçlanıyor.

"Aquila sanal takımyıldızı" olarak anılan ağa şu ana kadar Türkiye dahil 17 NATO müttefiki ve partner ülke katılma niyetini ifade etti. Bu ülkeler Türkiye haricinde Belçika, Bulgaristan, Kanada, Finlandiya, İsveç, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Romanya, İspanya, İngiltere ve ABD’den oluşuyor.

Lüksemburg girişimin ilk aşamasında 16,5 milyon avroluk ilk yatırımın finansmanına katkı sağladı. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında çarşamba günü ağın oluşturulması amacıyla bir niyet mektubu imzalanması bekleniyor.


NTV’yi sosyal medyadan takip edin

ALINTI KAYNAK: https://www.ntv.com.tr/dunya/natorusyanin-ukraynaya-yeni-taarruzu-basladi,XHQ4oykZrEKgB9ufd07JEA

YORUM YAZ