SON DAKİKA İSRAİL - GAZZE HABERLERİ: İran medyası zehir zemberek! 'İsrail korktu'

07.11.2023 - Salı 22:16

Savaşın birinci ayında Gazze Şeridi'nin birçok mahallesini haritadan silen İsrail ordusu, 1,5 milyon Filistinlinin de evini terk etmesine yol açtı. 41 kilometre uzunluğundaki dar şeritte sıkışıp kalan ve İsrail bombardımanından kaçacak hiçbir yeri olmayan 2,3 milyon insanın Necef ya da Sina Çölü'ne sürgüne gönderilmesi, İsrail'de özellikle aşırı sağcı radikaller tarafından birçok kez dile getirildi.

İsrail'in doğu komşusu Ürdün ise, hem Gazze hem de Batı Şeria'daki Filistinlilerin sürülmesini savaş ilanı sayacağını duyurdu. Ürdün Başbakanı Bişr el-Hasavne, Gazze ya da Batı Şeria'daki Filistinlileri yerlerinden etme girişimlerini ya da bu duruma yol açacak koşullar yaratılmasını 'kırmızı çizgi' ilan etti, Amman yönetiminin böyle bir durumu 'savaş ilanı' olarak göreceğini bildirdi.

El-Hasavne, Ürdün resmi haber ajansı Petra'nın aktardığı konuşmasında, ülkesinin bu konuda Mısır'ın tutumunu desteklediğini belirterek "Kardeş Filistin halkının yeri kendi topraklarıdır, başka bir yer değil" dedi.

Ürdün ordusunun, ülkenin batısında Batı Şeria sınırına takviye yaptığı biliniyor.

Uzun yıllardır kalabalık bir Filistinli mülteci grubuna ev sahipliği yapan Ürdün, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlileri de sürmek için mevcut durumu fırsat olarak görmesinden endişe ediyor. Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler, 7 Ekim'den bu yana bölgedeki Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına hedef oluyor.

Ürdün Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'deki büyükelçisini geri çekti, Amman'ı terk eden İsrail Büyükelçisi'nin de ülkeye geri kabul edilmeyeceğini açıkladı.

1994'te İsrail ile barış anlaşması imzalayan Ürdün, uzun yıllar boyunca İsrail ile diplomatik ilişkiler yürüten sayılı Arap ülkelerinden biriydi.

ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/dunya/live-israilin-gazze-isgalinde-son-dakika-abdnin-hamlesi-bosa-cikti-turkler-bunu-biliyor-7030959

YORUM YAZ