Çin: Ukrayna krizinde bazı ülkeler yangına körükle gitmeye son vermeli - Son Dakika Dünya Haberleri

22.02.2023 - Çarşamba 05:11

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 19 Şubat'ta, ülkesinin CBS televizyonuna verdiği röportajda, Amerikan istihbaratının, Çin'in, Rusya'ya Ukrayna savaşında destek olmak için silah ve mühimmat sağlamayı değerlendirdiğine dair bilgiler edindiği ileri sürmüştü.

Çinli şirketlerin, halihazırda Rusya savunma sanayisine "öldürücü olmayan" türde destek sağladığını savunan Blinken, yeni bilgilerin, Pekin'in doğrudan "öldürücü" nitelikte silah ve mühimmatı da sağlayabileceğini gösterdiğini belirterek "Çin'in, Rusya'ya silah sağlaması ilişkilerimizde ciddi soruna yol açar." açıklamasını yapmıştı.

ÇİNLİ ÜST DÜZEY DİPLOMAT RUSYA'DA

Bu arada açıklamaların, Çin'in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi'nin, Ukrayna savaşının yıl dönümünde temaslarda bulunmak üzere Rusya'da bulunduğu bir dönemde yapılması dikkati çekti.

Vang, Blinken ile Münih Güvenlik Konferansı marjında 19 Şubat'ta yaptığı görüşmede, "silah ve mühimmat desteği" meselesini gündeme getiren ABD'li muhatabına, Çin'in Ukrayna sorununun barışçı çözümünden yana olduğunu vurgulayarak Washington yönetimine, "yangına körükle gitmek ve durumdan kar sağlamaya çalışmak yerine, krize siyasi çözüm bulmak için çaba göstermesi" çağrısında bulunmuştu.

Çin'in, Rusya ile ilişkilerini, "ittifak kurmama", "cepheleşmeme" ve "üçüncü tarafları hedef almama" ilkeleri çerçevesinde yürüttüğüne işaret eden Vang, "ABD'nin, Çin-Rus ilişkileri için bizi suçlamasını, bu yolla bize baskı yapmasını asla kabul etmeyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.


NTV’yi sosyal medyadan takip edin

ALINTI KAYNAK: https://www.ntv.com.tr/dunya/cin-ukrayna-krizinde-bazi-ulkeler-yangina-korukle-gitmeye-son-vermeli,uQNaZgV0Fk6sCkyeIXIJig

YORUM YAZ